Kestane Balı

kestane balı Kestane balı,Doğu Karadeniz bölgesinin doğal bitki örtüsü olan kestane ağaçlarının yaz başında (mayıs-haziran) açtığı çiçekten elde edilen baldır. Kestane balı veya halk arasındaki söylemi ile Acı bal,adından da anlaşılacağı üzere tadı diğer ballara kıyasla acımtrak,rengi daha koyu ve kokusu keskindir. Kestane balı ülkemizin bir çok ilinde üretilmesine rağmen en bilineni ve en kaliteli olanı Artvin çevresinde üretilen kestane balıdır. Eski zamanlarda yüksek ağaçların üzerine kurulan Karakovanlarla üretilen Kestane balı,arıcılığın gelişmesi ve profesyönel arıcılığın yaygınlaşmasıyla yerini fenni kovana bırakmıştır.Kestane balı her geçen yıl daha çok insan tarafından bilinmekte ve tüketilmekte olduğundan hem ürün değeri artmış hem de raflarda daha çok yer bulmaya başlamıştır. Kestane balı için her ne kadar ülkemizin dört bir yanından talep olsada henüz Kestane balını tatmamış insan sayısı çok fazladır. Kestane balı herkeste merak uyandıran bir baldır fakat tüketildiğinde her kesin damaktadına uymayabilmektedir çünkü pek çoğumuz balın çok tatlı olması gerektiğini düşünürüz. Aslında tam da burda Kestane balının farkı ortaya çıkmakta,rengi,kokusu,tadı herşeyi kendine özgü ve diğerlerinden çok farklı. Kestane balına sıradan bir bal gözüyle bakmak ona haksızlık olur,Kestane balı kahvaltılık bal olarak tüketilmesinin yanında genelde ilaçlık bal olarak kullanılır ve bilinen bir çok hastalığa faydası vardır.

Kestane balı üretiminde her yıl verim alınamaya bilir çünkü kestane balı üretimindeki en önemli etken hava şartlarıdır. Eğer arı kolanilerinizi kestane çiçeği sezonuna iyi hazırlaya bilmiş,mevsime güçlü kolonilerle girebilmişseniz geri kalan tek şey uygun hava koşullarıdır. Kestane çiçeği açtıktan yaklaşık bir hafta sonra ballanmaya başlar,yani arılar kestane çiçeklerinden nektar çekmeye başlamadan evvel o çiçeklerden ilk önce polen çekerler. Kestane balı üretimi yaklaşık bir aylık bir zaman diliminde gerçekleşir,bu bir aylık zaman diliminde verimli bir üretim için hava şartlarının ne çok yağışlı nede çok kurak olması gerekir aksi halde ya yağıştan kestane çiçeğinin nektarı yıkanır veya kuraktan çiçek ballanmadan solar. Kestane balı üretim sezonunun kısa ve zorlu olması üretimindeki rekoltenin düşük kalmasına sebep olmakta bu da kastane balı fiyatlarının diğer ballardan daha yüksek olmasına neden olmaktadır.

Kestane balı ülkemizin farklı illerinde üretilmesinin yanında Rize ve Artvin ilinin sahil şeridindeki ilçeleri ve özellikle Borçka ilçesinde yoğun olarak üretilmektedir. Bunların arasında da Borçka kestane balı en bilinenidir. Borçka ilçesinin köylerinde farklı farklı lezzette bir çok bal çeşidide üretilmekte,köylerinin bitki örtülerinin farklı olmasından kaynaklanan bu zenginlik içerisinde en öne çıkan ballar ise Macahel balı,Balcı balı'dır. Artvin ili olarak düşünüldüğünde ise buna ilave olarak Şavşat'ta Papart balı,Murgul'da ise kabaca balı ön plana çıkmaktadır. Bu farlılıkları doğuran bitki çeşitliliği aynı zamanda elde edilen balın kalitesini de artırmaktadır.

Kestane balı üreticisi arıcılarımızın ve bizim gibi Karadeniz yöresine ait balı üretip pazarlayan firmaların en önemli sorunu ise balımızın yurt dışından denetimsiz ve gayr-i meşru yollarla ülkemize sokulan ballarla karıştırılıyor olmasıdır. Sınır komşumuz Gürcistan'dan ülkemize çok ciddi miktarlarda bal girişi olmakta ve bu balı Artvin veya Borçka Kestane balı adı altında ülke geneline pazarlanmaktadır. Gürcistandan gelen sahte ballar bizim doğallığıyla meşhur balımızı lekelemektedir. Bizler BAL ÇEŞMESİ olarak müşterilerimize bal alırken,özellikle de kestane balı alırken,ürün tedarikçisi bir arıcı ise işletme numarası,firma ise tahlil sonucu ve üretim iznini sormalarını tavsiye ediyoruz.

Kestane balı başta astım bronşit olmak üzere,mide,bağırsak,solunum yolları enfeksiyonu,soğuk algınlığı,baş ve karın ağrıları gibi daha pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. İlaçlık tüketilen kestane balının yanısıra,kestane balı kahvaltıda,sütle,polen ve arı sütüyle veya şerbet halinde de tüketilebilir. Halk arasında kestane balı ile ilgili yaygın bir yanlış bilgi var,o da kestane balının çok tüketilmesinin sakıncalı olduğu,oysa kestane balı her bal gibi dilendiği kadar tüketilmesinde hiç bir mahzur yoktur. Kestane balı oda sıcaklığında her ne kadar akışkan kıvama sahip olsa da bütün balllar gibi kestane balıda kristalleşebilir fakat diğer ballar gibi bir kaç ayda değil daha uzun zaman sonra donabilir veya hiç donmayabilir.

Kestane balı için neden BAL ÇEŞMESİ ?

Her balda olduğu gibi kestane balında da güven en önemli kriterdir,balı balın üreticisinden almak en güvenli ve en kolay yoldur. Bizlerde BAL ÇEŞMESİ olarak kestane balını kendimiz üretiyor kendimiz pazarlıyoruz. Ürünümüzü kendimiz ürettiğimiz için tanıyoruz ve tanıdığımız için de güvenle ve gönül rahatlığıyla sizlere sunuyoruz. Kestane Çiçeği Balı