Kabaca Balı

Kabaca Balı;Artvin'in Murgul ilçesinde elde edilmektedir,adını üretildiği bölge olan Kabaca köyünden alan kabaca balı,ağırlıklı ormangülü olmak üzere karayemiş,ıhlamur,yaban mersini,bögürtlen gibi daha bir çok çiçek nektarının mucizevi buluşmasıdır. Kabaca köyünde,hem rakımının yüksek olması hemde bitki çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı elde edilen balını da daha kaliteli ve daha özgün bir lezzete sahip olmasını sağlamaktadır.

Kabaca Balı,gelişen hava şartlarına göre Nisan ile Haziran ayı aralığında elde edilir,rengi diğer ballara göre daha açık,kıvamı daha katı,kokusu ve rayıhası ise sanki bir çok bal karıştırılmışcasına farklı ama bildik. Kabaca Balı üretimini yapan arıcılar için hem meşakkatli hemde tehlikeli. Meşakkati arazi şartlarının arıcılık için zor olması ve rakımından dolayı sis çökmesi,havanın yağışla beraber hızlı soğuması gibi mevsimsel sıkıntıları beraberinde getirmesi.Tehlikesi ise,bölgenin çok sık bitki örtüsüyle kaplı bir ormana sahip olmasından dolayı arı kovanlarının sürekli ayıların saldırısına uğramalarıdır,her yıl onlarca arı kovanını ayılar talan etmektedir.

Kabaca balı,coğrafik zorlukların yanında hava şartlarından dolayı da üretimi sınırlı kalmaktadır. Kabaca Balının üretildiği Nisan,Mayıs ve Haziran aylarında hava şartlarının arıcılığa uygun şekilde ne çok kurak,ne çok yağışlı ne de sis çökecek gibi kapalı olmalıdır. Çok fazla rüzgarlı hava da,çiçeklerdeki nektarı kurutacağından dolayı bal üretimini olumsuz etkiler. Kabaca balı bölgede yaşayan arıcıların yanısıra Artvin'in Borçka,Hopa ve Arhavi gibi ilçelerinden gelen gezgin arıcılar tarafından da üretilir. Kabaca balını pazarlamak ve tanıtmak amacıyla Kabaca köyünde bir de kooperatif kurulmuştur.

Kabaca Balı,az bilinen bir baldır,fakat görülmeye değer el değmemiş coğrafyanın bu eşsiz lezzetini tatmanızı tavsiye etmekle kalmayıp bal severlere ''bu balı tatmadan bal yedim demeyin'' demektende kendimizi alıkoyamıyoruz.