Karakovan Balı

Karakovan

Yüz yıllardır yapılan arıcılık ve bal üretiminin bilinen en eski yöntemidir. İlkel bir yöntem olan Karakovan doğal bal üretiminin simgesi kabul edildiğinden hala daha oldukça revaşta. Karakovan,genelde ıhlamur ağacının veya kızılağaç gibi diğer ağaç türlerinden arıcının isteğine göre muhtelif boylarda ve kalınlıkta kütüklerin içinin oyulması ve her iki tarafının da birer tapa ile kapatılmasından elde edilir. İçerisine arı konarken kovanın içi temamen boştur ve herşeyi arılar kendi imkanlarıyla tamamlarlar,dolayısı ile arıcının müdahalesi minimum düzeydedir. Karakovanda arılar petekleri yatay veya dikey şekilde kovanın içine köşeden köşeye yapıştırarak sabitler,bu da fenni kovanlarda olduğu gibi petekleri çıkarıp bakma şansını ortadan kaldırır.

Karakovan Balı

Karakovan balının diğer ballardan ayıran en önemli özelliği balının peteğiyle birlikte,süzülmeden ve doğal bal mumu ile tüketilmesidir. Tamamen doğal olan bu bal mumu ile birlikte petek gözlerinde bulunan polen de bal ve bal mumu ile birlikte tüketilmiş olmakta. Karakovan balı arıcılığın gelişmesi ve bir çok yeni yöntemlerin ortaya çıkmasına rağmen günümüzde hala daha bal severlerin çokça tercih ettiği bir baldır. Karakovan balı çoğunlukla Doğu Karadeniz bölgesinde özelliklede Rize ve Artvin dolaylarında ağaçların dallarında yapılan iskelelere kurulur,halatlarla ağaçlara çekilen karakovanlar,iskeleye sabitlenirken rüzgarın ve güneşin yönüne göre arıların sevdiği gibi sabitlenir. Arılar her ağacı ve her bölgeyi sevmediğinden karakovanın kurulacağı ağaç ve bölge iyi seçilmelidir. Ağaçların dışında yada kurulacak ağaç bulunmayan bölgelerde yüksek kayalıklar tercih edilir veya tercihe göre serender ve arılıklara da koymak mümkündür fakat en doğalı ağaç üzerine kurmaktır.

Karakovan Balının Üretimi

Gün geçtikçe azalan bir arıcılık yöntemi olan karakovan,hem kışlatma açısından hemde gerekli bakımlarının zor olasından dolayı daha az tercih edilir hale gelmiştir. Arıcının profesyonel olarak müdahale edememesinden ötürü çeşitli parazitlere (varrova gibi) veya hastalıklara daha kolay yenilmekte,ana arı kontrolü ve yumurta takipleri yapılamadığından arı ölümleri kaçınılmaz olmakta. Bütün bu zorluklar Karakovan balının üretimini azaltmakta ve piyasadaki talebi karşılayamamaktadır bu da karakovan balının fiyatını oldukça yüksek tutmaktadır.

Karakovan balının özellikleri;

Karakovan Balı doğal şartlarda üretilmiş ise tamamen organik bir baldır,peteklerinin tamamını arılar ürettiğinden kovandan alındığı gibi hiç bir işleme tabi tutulmadan tüketilebilir. Karakovan peteğinde fenni kovanlarda olduğu gibi temel petek denilen fabrikasyon mum kullanılmadığından olduğu gibi tüketilir ve ağızda sakızımsı bir hal almaz bu da karakovan balının doğal olup olmadığını anlamanın en basit yoludur. Karakovan balını özel kılan en önemli özellik yukarıda da belirttiğimiz gibi petek gözlerinde depolanmış polenin de aynı anda bal ve balmumu ile birlikte tüketilmesidir.

Karakovan balının faydaları;

Karakovan balı peteğiyle birlikte tüketilir,bu şekilde tüketildiğinde bal,balmumu,propois ve polen bir arada olur bu sayede normalde ayrı ayrı üretilen şifa kaynağı bal ve bal ürünleri aynı anda alınmış olur.